Wat is een dilatatievoeg?

Een dilatatievoeg, ook wel bekend als een uitzetvoeg, is een belangrijk element in de bouw van gebouwen, bruggen en andere constructies. Het is een strategisch geplaatste opening of ruimte tussen verschillende bouwonderdelen zoals beton, muren of vloeren. Met als voornaamste doel om thermische uitzetting, krimp en andere vormveranderingen op te vangen. Hierdoor verminderen dilatatievoegen de spanningen en krachten die worden veroorzaakt door wisselende temperaturen, vochtigheidsschommelingen en belastingen. Daarnaast dragen ze bij aan de duurzaamheid en integriteit van de constructie.

 

Functie van dilatatievoegen

Dilatatievoegen in de bouw en infra zijn van essentieel belang voor de stabiliteit en duurzaamheid van constructies. De belangrijkste functie van een dilatatievoeg is om de uitzetting en krimp van bouwmaterialen als gevolg van veranderingen in temperatuur op te vangen. Temperatuurschommelingen kunnen namelijk leiden tot spanningen in de constructie. Wat op zijn beurt scheurvorming, vervorming en schade kan veroorzaken. 

Dilatatievoegen fungeren als gecontroleerde breekpunten, waarlangs deze bewegingen kunnen plaatsvinden zonder schade te maken aan de rest van de structuur. Bovendien dragen ze bij aan het verminderen van de belastingen die ontstaan door bodembeweging en trillingen, wat resulteert in een verlengde levensduur van het kunstwerk in de infra of het gebouw en het handhaven van de veiligheid ervan.

Soorten dilatatievoegen

Er bestaan verschillende soorten dilatatievoegen. Elk afgestemd op specifieke behoeften en toepassingen in de bouwindustrie. De meest voorkomende typen zijn:

  • Structurele dilatatievoegen: Deze voegen worden strategisch geplaatst om de bewegingen van structurele elementen zoals betonplaten, muren en kolommen op te vangen. Deze voegen worden vaak toegepast in gebouwen, bruggen en viaducten. Ze zijn ontworpen om zowel verticale als horizontale bewegingen op te vangen.
  • Bewegingsvoegen: Deze voegen worden meestal gebruikt in parkeergarages, tunnels en andere constructies en zijn ontworpen om grotere bewegingen op te vangen. Ze verminderen spanningen en voorkomen scheurvorming door het mogelijk maken van horizontale verschuivingen.
  • Omhulling van ingestorte leidingen/afvoeren: Watervoerende leidingen die in het beton gestort worden moeten ingewikkeld worden in een PE schuim met gesloten celstructuur. Dit voorkomt dat bij bevriezing de betonconstructie beschadigd en de leiding kan hierdoor vrij bewegen. 

De keuze voor het juiste type dilatatievoeg is afhankelijk van de specifieke eisen van het bouwproject en de materialen die worden gebruikt. Heb je advies nodig? De specialisten van ISMT adviseren je graag.

Close up van de hoek van zwarte SIREX PE EV30

Dilatatievoegen in de grond- weg- en waterbouw

Dilatatievoegen in de grond-, weg- en waterbouw vormen een belangrijk aspect van constructie- en ontwerpprojecten. Ze zorgen ervoor dat spanningen en vervormingen die worden veroorzaakt door thermische veranderingen, vochtniveaus en belastingen, worden opgevangen en beheerst. Dilatatievoegen dragen bij aan de duurzaamheid en veiligheid. Deze voegen worden zorgvuldig gepland en ontworpen om ervoor te zorgen dat ze in staat zijn om hun functie te vervullen gedurende een lange levensduur in een bouwproject.

De producten die ISMT hiervoor inzet zijn SIREX PE Dilatatieschuim 33 en SIREX PE EV30

Wil je meer weten over dilatatievoegen? De experts van ISMT staan voor je klaar. Neem contact op.

Advies nodig?

Wenst u advies, een gratis sample of documentatie?

Neem contact op met onze experts.

Bel 088-0184900 of laat een bericht achter via het contactformulier.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Privacy beleid *

Contact telefoon