De juiste schuimkeuze voor veilige industriële verpakkingen

Het kiezen van het juiste type schuim voor veilige verpakkingen is erg belangrijk om producten tijdens transport en opslag effectief te beschermen tegen stoten, schokken en andere mogelijke beschadigingen. Bij het kiezen van het juiste schuim, moet je rekening houden met verschillende factoren zoals de specifieke toepassing van het product en de benodigde eigenschappen. Bovendien spelen ook het gewicht, afmetingen en de hoeveelheid van de producten een rol. Lees meer over de juiste schuimkeuze voor verpakkingsmateriaal.

Waarom is het belangrijk om het juiste type schuim te kiezen?

Het kiezen van het juiste type schuim is van belang vanwege de essentiële rol die het speelt bij het beschermen van producten tijdens transport en opslag. Het gebruik van de juiste schuimbescherming kan leiden tot goede bescherming tegen stoten, schokken en andere externe invloeden. Hierdoor blijven producten beter beschermd en zijn ze minder snel aan vervanging toe.

Factoren om te overwegen bij het selecteren van schuim

Welk verpakkingsschuim gebruikt gaat worden, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn onder andere:

  • Bescherming tegen stoten en schokken
  • Gewicht en densiteit
  • Compressie-eigenschappen
  • Chemische compatibiliteit
  • Open of gesloten celstructuur

Moet er een grote, zware machine worden verpakt of is er een inlay nodig voor een gereedschapskist? Afhankelijk van de toepassing, wordt er gekeken of er hard of zacht schuim nodig is. Zo kan de juiste densiteit van het schuim voor de toepassing worden vastgesteld. Is het ook nodig dat de verpakking er esthetisch mooi uit ziet? Daar wordt allemaal rekening mee gehouden. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de specifieke eisen van het materiaal. Moet de schuimkeuze vlamvertragend, antistatisch of geleidend zijn? Dat zijn ook factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste schuimbescherming. Bij ISMT zijn we gespecialiseerd in veilige industriële verpakkingen. Welk product er ook verpakt moet worden, wij weten welk verpakkingsmateriaal je nodig hebt binnen diverse industrieën.

Verschillende soorten schuimverpakkingen

Er zijn meerdere soorten schuimverpakkingen die gebruikt kunnen worden als verpakkingsmateriaal. Elk hebben ze unieke eigenschappen en passen ze bij een range producten.

  • Polyethyleenschuim (PE-schuim): PE schuim heeft een gesloten celstructuur en kan zowel in cross-linked vorm worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen als in non-cross-linked vorm voor meer betaalbare oplossingen zoals buffers in televisieverpakkingen. 
  • Polyurethaanschuim (PU-schuim): PU-schuim heeft een open celstructuur en is beschikbaar in verschillende varianten, zoals polyester, dat veel wordt gebruikt in verschillende industrieën voor diverse toepassingen, waaronder inlays voor koffers en plukschuimen. En polyether, dat veel wordt gebruikt voor matrassen, kussens, maar ook als een kosteneffectieve oplossing voor verpakkingen. 
  • Ethyleen-vinylacetaat-schuim (EVA-schuim): EVA schuim is een flexibel materiaal dat in vergelijking met PE-schuim veel elastischer, schokabsorberend, slijtvaster en duurzamer is. Het wordt vaak gebruikt in hoogwaardige industriële verpakkingen en isolerende matten.
  • Polystyreenschuim (EPS-schuim): Polystyreen, ook bekend als piepschuim, is een veelgebruikt schuim voor (wegwerp) verpakkingen, tuinbouw en technische industrie, dankzij zijn relatief lage kosten. 

 

Bij de keuze voor de juiste schuimverpakking, is het belangrijk om rekening te houden met de vereiste kwaliteitsnorm. Worden er specifieke eisen over toleranties, materialen en gewenste leverdatum gesteld? Misschien moet de verpakking wel waterdicht zijn. Kwaliteitseisen zijn ook belangrijk wanneer het gaat om medische toepassingen. Wij kunnen producten daarom ook cleanroom verwerken. Zo kunnen onze relaties binnen de medische industrie de producten gelijk gebruiken of verwerken, zonder deze eerst grondig te reinigen. Daarnaast zijn producten goed beschermd tegen olielekken of chemicaliën. Het product wordt dan niet aangetast. 

 

ISMT adviseert je graag over de verschillende typen schuimen, zodat je de juiste keuze maakt en het meest geschikte schuim kiest voor jouw specifieke verpakkingsbehoeften. Wij helpen je van a tot z. Hoe specifiek je eisen ook zijn.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik de densiteit van schuim bepalen?

De densiteit van het schuim is afhankelijk van de toepassing. Bij zwaardere producten wordt over het algemeen een hogere densiteit schuim gebruikt. 


Kan ik schuim hergebruiken?

Dit is afhankelijk van het type schuim. Over het algemeen kun je hoogwaardig schuim hergebruiken. Het ligt er ook aan het doeleinde. Een schuiminterieur in een gereedschapskist moet vaak gebruikt worden. Daarom moet dat schuim daarvoor geschikt zijn, wij adviseren daarom ook onder andere onze SIREX BLOCK schuimen voor deze toepassing. 


Is schuimverpakking milieuvriendelijk? 

Afhankelijk van het type schuim, kan een verpakking milieuvriendelijk zijn. Tijdens het verwerken van schuim kan restschuim overblijven. Deze kan weer hergebruikt worden voor het volgende product. Virgin PE schuim kan worden gerecycled tot basisblokken, bestaande uit vlokken die thermisch samengeperst aan elkaar verbonden zijn. Daarnaast kan PU schuim tot vlokken worden gesneden en daaruit kunnen weer gerecyclede platen worden geproduceerd.

Advies nodig?

Wenst u advies, een gratis sample of documentatie?

Neem contact op met onze experts.

Bel 088-0184900 of laat een bericht achter via het contactformulier.

Neem contact op

Nieuwsbrief

Privacy beleid *

Contact telefoon